En Çok Anlaşılmasını İstediklerimiz Anlaşılmasından En Çok Korktuklarımızdır

Yayınlandı: 18 Haziran 2014 / kitap, roman
Etiketler:, , , , ,
1402983719059Bülbülü Öldürmek / Harper Lee

Scout ve Jem isimli iki küçük kardeşin, kendi samimi ve masumane dünyalarıyla samimiyetsiz ve hiç de masumane olmayan gerçek dünyanın karşılaşmasının anlatıldığı bir roman Bülbülü Öldürmek.

Kitabı okurken, yalın dili ve akıcılığı sizi bir anda içine alabiliyor.  Hep sözü edilen giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini bu kitapta rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz  ve bu bölümlerin arasındaki geçişler birbirleriyle kusursuz bir şekilde bağlantılı.

Giriş bölümünde; Jem ve Scout kardeşlerin kendi hayal dünyalarıyla  vakitlerini geçirdikleri   kasabalarındaki masumane yaşantıları anlatılmakta ve bu yaşantıları o kadar etkileyici bir anlatımla size aktarılmakta ki; kendi çocukluğunuza dönebildiğinizi,  yüzünüzdeki tebessümü engelleyemeyince fark edebileceksiniz.

Kitabın sayfalarında ilerledikçe; sizi ilk sayfalardaki huzurdan alıkoyup içinizi huzursuzlukla dolduracak olaylar içerisine gireceksiniz. Devam ettikçe yaşayacağınız huzursuz olaylar içerisinde Jem ve Scout için bu çocukların düşünceleri hepimizin göstermesi gereken olgunluk ve anlayışta diyeceksiniz. Fakat iki küçük kardeşin farkına varabildiği gerçeği anlayamayacak kadar korkak insanlar ile tanıştıkça sinirlerinize hakim olamayacaksınız. İnsanların, en çok istedikleri şeylerin anlaşılmasından en çok korktukları olmasına  sebep olan kalıplaşmış düşüncelerine hapsoluşları sizi sinirlendirecek.

Harper Lee nin  Bülbülü Öldürmek isimli bu eseri yorumumda bahsettiğim tüm duygu yoğunluğunu size eksiksiz yaşatabilecek tarzda bir roman ve Gegory Peck in başrolünü oynadığı , Atticus Finch karakterini canlandırdığı, Oscar ödüllü To Kill A Mockingbird( 1962) http://www.imdb.com/title/tt0056592/?ref_=nv_sr_1  film uyarlamasını da kitabı okumanızın ardından izlerseniz kitap ve film uyarlamasının  birbirleriyle doğru uyumlarına da şahitlik edebilirsiniz.

İyi okumalar, iyi seyirler.

Yorum bırakın