Oyuna gelmekten korkarken kendi oyunlarımıza davet ettiklerimize yapabileceklerimiz hakkında aynı korkuyu hiç duymayız

Yayınlandı: 15 Ekim 2014 / kitap, roman
Etiketler:, , ,
delidumanDeliduman / Emrah Serbes

Ülkemizde ve insanımızın hafızalarında kalıcı olarak yer bulacak olan Gezi Parkı direnişinin, iki kardeşin kendi dünyalarına kadar nasıl geldiğini ve bu direnişin içerisinde yer almaya çalışmalarının iki kardeşin ve çevresindekilerin başlarına neler açabileceğini okuduğumuz bir roman Deliduman.

9 yaşındaki Çiğdem İyice’nin abisi olan ve karakter yapısı itibariyle  aklına gelebilecek her konuyu sorgulamaktan, sorgulamalarının kimilerine göre yıkıcı olabilecek sonuçlarını hesapsızca açıklamaktan çekinmeyen   17 yaşındaki Çağlar İyice bu kitaptaki  ana karakterimiz . Çağlar İyice’nin yaşının ötesinde düşünce yapısı bana biraz zorlama gibi geldi ve yaşından büyük davranışlar sergilemesini okurken kendisini hiç de samimi bulmamama sebep oldu. Emrah Serbes’ in hikaye kitabı olan Erken Kaybedenlerdeki ergen karakterlerde kendinizi bulabileceğiniz bir samimiyet yakalanabilmekteyken        Deliduman’da Çağlar İyice’de kendinizden pek bir şeyler bulamayabilirsiniz.  Kıyaslama yapmam yanlış olabilir ama Alper Canıgüz’ün Alper Kamu karakteri  de yaşının ötesinde düşünce yapısına sahip bir karakterken  okurken sizde ziyadesiyle samimi duygular uyandirabilmekteydi. Yan karakterlerden Çağlar İyice’nin annesinin ruhsal durumu olmadık yerlerde gözler önüne serilmekteydi ve kitapla pek bir uyum içerisinde değildi. Çağlar iyicenin dayısı politikacılara zorlama bir gönderme içerir nitelikte gibi durmaktaydı ve çağların annesi gibi kitapla bir uyum içerisinde değildi.

Emrah Serbes  romanında; Çağlar İyice, küçük kız kardeş Çiğdem İyice ve Çağlar’ın en iyi arkadaşı Mikrop Cengiz’in toplumsal bir direnişi kendi özel işleri için bir paravan olarak kullanabilme gayretlerini, kim bilir; belki de toplumsal olaylarda insanlar üzerinde oynanabilecek oyunları bizlere anlatabilmek için kurgulamıştır.

Çocuklukta başlarız oyunlara katılmaya. Çağrıldığımız her oyuna katılırız düşünmeden. Büyüdükçe oyunlar değişir kirlenir.oyuna gelmekten korkarken kendi oyunlarımıza davet ettiklerimize yapabileceklerimiz hakkında aynı korkuyu hiç duymayız. İşte çağlar İyice,kardeşi Çiğdem ve Mikrop Cengiz de kendi kurdukları oyunlarıyla başkalarının oyunları arasında sıkışıp kalmış bir vaziyette ortada kalmış karakterler olarak hikayelerini nihayete erdirmekteler.

İyi okumalar

yorum
  1. asabi bakire dedi ki:

    Okumak istediğim ama henüz alamadığım kitaplardan , yorum için teşekkürler.

    Beğen

  2. Anonim dedi ki:

    Merak ettim şimdi.Paylaşım için teşekkürler..

    Beğen

  3. Merak ettim şimdi.Paylaşım için teşekkürler..

    Beğen

  4. kitap eylemi dedi ki:

    elimdeki kitap , bakalım benim beklentilerimi de yarım bırakacak mı 😀

    Beğen

Yorum bırakın